Pizzaperjantai

Pizza ei ole vain epäterveellistä rasvaista pikaruokaa lähipizzeriasta. Se voi olla myös rauhassa ajatuksen kanssa kotona tehtyä ruokaa. Tähän reseptiin voit käyttää niitä jauhoja mitä haluat. Lisää vaikka täysjyvää tai spelttiä saadaksesi terveellisemmän pohjan. Täytteet voit valita oman makusi mukaan terveellisistä tai ei niin kovin terveellisistä. Vai miltä kuulostaisi pizza, jossa on juustona vain ripaus parmesania, täytteenä lohta ja rucolaa? Ihanan kevyt ja raikas sanoisin.

Vehnäjuuri pilkkoo vehnän proteiineja ja tekee taikinan oikeanlaiseksi ilman vaivaamista. Jos sinulla ei ole juurta, korvaa juuri teelusikallisella kuivahiivaa, lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja vaivaa taikinaa reippaasti vartti tai kunnes taikinassa on kunnon sitko.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa pepperoni pekoni parmankinkku prosciutto rucola kylmäsavulohi valkoinen pizza bianco

Pizzapohja vehnäjuureen (4 pizzaa)

150 g aktiivista hapanjuurta
325 g vettä
525 g vehnäjauhoja
2 tl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset ja vaivaa muutama minuutti, jotta saat tasaisen taikinan. Anna levätä huoneenlämmössä 30-60 minuuttia.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa neljään osaan. Muotoile palloiksi kääntämällä palan reunoja keskelle kunnes saat tiiviin sileän pallon. Nosta pallot öljyttyyn vuokaan, lisää vielä kunkin päälle pari tippaa öljyä ja peitä tuorekelmulla. Siirrä jääkaappiin kohoamaan 12-24 tunniksi.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa

Seuraavana päivänä nosta taikinapallo leivinpaperille ja venytä siitä noin 30cm halkaisijaltaan oleva lätty. Tämä taikina on hyvin elastista ja helposti muotoiltavaa, joten et tarvitse kaulinta. Täytä mielesi mukaan ja muista, että vähemmän on enemmän pizzassa. Liian paljon täytteitä johtaa raakaan ja löysään pizzapohjaan.

Paista pizzoja niin kuumassa kuin uunistasi lähtee. Kuumenna pelti ja vedä pizza leivinpaperin avulla pellille. Paista uunin alatasolla kunnes pohjakin on saanut väriä. Kurkista vaikka välillä paistinlastan avulla miltä pohja näyttää. Siirrä kypsä pizza esim leipälaudalle ja käytä samaa kuumaa peltiä seuraavan paistamiseen.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa pepperoni pekoni parmankinkku prosciutto rucola kylmäsavulohi valkoinen pizza bianco

Tomaattikastike

1prk Mutti kuorittuja tomaatteja
1/2 sipuli
2 valkosipulinkynttä
(punaviini)suolaa
pippuria
oreganoa
basilikaa

Freesaa sipuleita hetki kattilassa öljyssä. Lisää loput aineet ja riko tomaatteja kauhalla/paistinlastalla. Anna hautua miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia tai ainakin sen aikaa kun valmistelet muita täytteitä.

Pizzatäytteet

Teimme tällä kertaa neljä erilaista pizzaa. Mies halusi lihaisia pizzoja kun taas itse kokeilin lohipizzaa sekä parmankinkkupizzaa.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa pepperoni pekoni parmankinkku prosciutto rucola kylmäsavulohi valkoinen pizza bianco

Pekonipizza

sipuli
pekoni
mozzarella
kananmuna

Hauduta sipuli pannulla pehmeäksi miedolla lämmöllä. Älä anna sen ruskistua vaan vain pehmentyä.

Levitä pizzapohjalle tomaattikastike, kypsät sipulit, juustot, raaka pekoni ja riko vielä keskelle muna.

Melko miehekäs pizza miedoilla mauilla. Sopisi varmasti vaikka krapula-aamuun. 😀

Pepperonipizza

pepperoni
parmesan

Levitä pizzapohjalle tomaattikastike, juusto ja päästä OCD:si valloilleen ja asettele pepperonisiivut millin tarkasti. Raasta vielä vähän parmesania pinnalle. Tähän voisi sopia myös jalapeno tms säilötty chili tuomaan potkua. Nyt ei moista ollut.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa pepperoni pekoni parmankinkku prosciutto rucola kylmäsavulohi valkoinen pizza bianco

Parmankinkkupizza

mozzarella
parmankinkku
parmesan
rucola
aurinkokuivattutomaatti

Levitä pizzapohjalle tomaattikastike, juusto ja ohuet mozzarellasiivut. Laita uuniin ja kun pizza on kypsä revi päälle parmankikkusiivuja, parmesanlastuja, pestyä rucolaa ja tomaatteja. Kokeile myös tuoreita puolitettuja kirsikkatomaatteja aurinkokuivattujen tilalle.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa

Kylmäsavulohipizza

piparjuuri creme fraiche
kylmäsavulohi
parmesan
rucola
marinoitu punasipuli
rosepippuri
balsamico

Sekoita creme fraicheen teelusikallinen raastettua piparjuurta, suolaa ja pippuria. Levitä maustettua fraichea pizzapohjalle, ripottele päälle vähän juustoa ja laita uuniin. Kun pohja on kypsä, revi kuuman pohjan päälle lohta ja ripottele sinne tänne parmesanlastuja, rucolaa, marinoitua sipulia ja kevyesti rouhittuja rosepippureita. Lisäsin vielä muutaman tipan creme fraichea ja kruunasin koko komeuden tiputtelemalla päälle balsamicoa.

pizza pohja hapanjuuri juuri juureen itse tehty pitsa pepperoni pekoni parmankinkku prosciutto rucola kylmäsavulohi valkoinen pizza bianco

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.