Saksiniekka sopassa

Hummerikeitto on maukas ja hienostunut alkuruoka. Tätä keittoa ei tarvita paljoa, sillä maku on voimakas. Tämä keitto on myös melko helppo tehdä, ainoa hieman enemmän aikaa vievä osuus on hummerin valmistelu.

Kaupan pakastealtaasta löytyy hummereita kohtuulliseen hintaan. Ja keitossa pakastehummerikin menee ihan hyvin. Jos olet syönyt rapuja, hummerin käsittely ei tästä juuri eroa. Kuori on toki vähän vahvempi, mutta pääpiirteittäin ajatus on sama. Jos taas rapuset ovat tuntemattomia, rohkeasti vaan kokeilemaan. Yksin keittiössä häärätessäsi kukaan ei tule ainakaan kommentoimaan toimiasi. Ihan helppoa se on. Usko pois.

Ja sitten vielä sana rakuunasta. Jos olet kaupassa tarkkana, saatat huomata, että rakuunaa on kahta laatua. Toisessa lukee rakuuna ja toisessa ranskalainen rakuuna. Ranskalainen versio on vahvempi maultaan, joten sitä laitetaan ohjeen mukainen määrä. Tällä kerralla itse sain käsiini vain venäläistä rakuunaa, joka meillä päin on yleisimmin käytössä satoisuutensa vuoksi. Laitoin siis ihan surutta pienen kourallisen tuon yhden oksan sijaan.

rapukeitto resepti hummeri keitto mutti konjakki touch of taste hummerifondi rakuuna

Hummerikeitto

1 hummeri
2 salottisipulia
2 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
2 valkosipulinkynttä
2 tomaattia
3 rkl oliiviöljyä
3 cl konjakkia
20 g voita
1 oksa timjamia
1 oksa rakuunaa
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 l vettä
2 dl kuohukermaa
3-4 rkl hummerifondia (esim. Touch of Taste)
2 viipaletta vaaleaa leipää
1 rkl öljyä
2 rkl tuoretta silputtua rakuunaa

Jos käytät pakastehummeria, sulata se hitaasti yön yli jääkaapissa.

Valitse vahva, terävä veitsi (ei sitä kalleinta japanialaista) ja halkaise sulanut hummeri pitkittäin kahtia. Irrota pyrstölihat, poista pyrstön keskellä päälliosassa kulkeva suolinauha. Siirrä lihat sivuun, poista pään sisällykset roskikseen ja säästä kuoret. Irroita sakset, riko kuori esim lihanuijalla tai pähkinänsärkijällä ja kerää lihat sisältä talteen. Irroita jalat ja jos jaksat, paksuimman kohdan sisältä saa vielä pikkiriikkisen lihaa vaikka hammastikulla kaivamalla. Muutoin katkaise jalat veitsellä muutamasta kohdasta. Pilko kuoria lihanuijalla ja laita ne sivuun. Pilko lihat suupalan kokoisiksi paloiksi ja siirrä ne jääkaappiin odottelemaan.

Pilko kaikki kasvikset.

Kuumenna öljyä kattilassa ja paista hummerin kuoria noin viitisen minuuttia. Lisää päälle konjakki ja nosta kuoret esim lautaselle. Lisää kattilaan nokare voita tai öljyä ja kuullota kasviksia ja yrttejä hetki miedolla lämmöllä. Lisää tomaattipyre ja hummerinkuoret. Muista kaapia lautaselta kaikki mahdolliset liemet mukaan.

Kaada päälle vettä niin, että ainekset peittyvät ja anna kiehua hiljalleen noin 45min. Jos pinnalle on muodostunut vaahtoa, kerää se pois ja lisää sitten kerma. Anna kuplia hiljalleen vielä 10min.

Siivilöi keitto toiseen kattilaan. Painele massaa siivilän läpi esim. kauhalla tai lusikalla, jotta saat kaikki hyvyydet talteen. Tässä vaiheessa voit hieman suurustaa keittoa esim Maizenan kastikesuurusteella, jos haluat siitä paksumpaa. Lisää keittoon hummerifondi ja paloitellut hummerinlihat. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai konjakkia.

Leikkaa hyvästä leivästä 1cm kokoisia kuutioita ja paista ne pannulla öljyssä rapeiksi. Tähän käy täydellisesti esim itse juureen leivottu leipä, resepti täällä.

rapukeitto resepti hummeri keitto

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.