Mansikka-basilikatorttu

Tänä vuonna kuuma kesä on verottanut mansikkasatoa ja kausi alkaa olemaan jo ohi. Vielä kuitenkin kerkiää tekemään tätä hieman erilaista basilikalla maustettua mansikkatorttua. Tämä kesäinen herkku ei ole älyttömän makea, ainakaan jos et hölvää siirappia ihan rajattomasti.

Gluteenittoman version saat helposti vaihtamalla pohjan jauhot gluteenittomaan jauhoseokseen.

Basilika mansikka tuore torttu piiras piirakka kesä

Mansikka-basilikatorttu

Mantelipohja

115g voita
1.2 dl tomusokeria
1 keltuainen
1.2 dl mantelijauhetta
2,4dl jauhoja

Basilikakastike

3,5 dl  maitoa
0,5 dl ruokosokeria
4 keltuaista
1 rkl vaniljasokeri
2 rkl maizena
2,5 dl pilkottua basilikaa

Basilikasiirappi

1 dl vettä
1,5 dl ruokosokeria
1 dl pilkottua basilikaa

n.400g tuoreita mansikoita
tuoreita basilikanlehtiä koristeeksi

Valmista ensin basilikasiirappi. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan, kiehauta niin että sokeri sulaa ja kaada liemi sitten basilikojen päälle. Anna maustua jääkaapissa muutama tunti tai vaikka seuraavaan päivään. Ennen käyttöä siivilöi basilikat pois liemestä.

Tee sitten taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää sitten keltuainen ja mantelijauhe. Sekoita hyvin. Lopuksi lisää jauhot kevyesti sekoittaen, niin että ainekset ovat vain tasaisesti sekoittuneet. Jos vatkaat taikinaa likaa tässä vaiheessa, saat kovan pohjan. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

Basilika mansikka tuore torttu piiras piirakka kesä

Tässä vaiheessa voit tehdä täytteen. Kuumenna maitoa ja hienonnettuja basilikanlehtiä kattilassa miedolla lämmöllä kunnes maito tulee kiehumispisteeseen. Vaahdota sillä välin keltuaiset, sokerit ja maizena kulhossa. Siivilöi maito ja kaada se seokseen hitaasti, koko ajan sekoittaen. Huuhtaise kattilasta loput basilikan lehdet pois ja kaada seos kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos kiehuu. Anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan edelleen sekoittaen, kunnes seos on paksua. Jos siinä on edelleen paakkuja, voit painella sen lusikalla siivilän läpi. Siirrä kastike kulhoon, peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään.

Painele jäähtynyt taikina jauhotettuun (mielellään irtopohjaiseen) piirakkavuokaan noin puolen sentin paksuiseksi. Voit myös kaulia taikinan kahden leivinpaperin välissä, mutta keksimäinen taikina saattaa olla hieman hankala kaulittava.  Siirrä valmis pohja vielä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Kuumenna uuni 200°C.

Basilika mansikka tuore torttu piiras piirakka kesä

Voitele pala foliota (tai leivinpaperia) ja aseta se voideltu puoli alaspäin pohjan päälle, kaada sitten vuoka täyteen herneitä, riisiä tai muuta painoksi sopivaa. Toki voit tehdä piirakan ilmankin tätä vaihetta, mutta silloin reunat voivat valahtaa alas tai pohja kupruilla epäesteettisesti. Paista pohjaa 20 minuuttia painon kanssa, poista sitten folio sekä painot ja paista vielä kymmenisen minuuttia kunnes pohja saa kauttaaltaan kauniin värin. Vartioi koko ajan, sillä pohja palaa hetkessä. Jos haluat, leikkaa vielä kuumasta pohjasta reunan yli kohonneet osat terävällä veitsellä. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen vuoasta poistamista ja täyttämistä.

Täytä piirakka lusikoimalla basilikakastike jäähtyneen pohjan päälle. Asettele viipaloidut mansikat kauniisti limittäin niin, että ne täyttävät koko piirakan reunoille asti. Sivele mansikoille runsaasti siirappia ja koristele basilikanlehdin. 

Basilika mansikka tuore torttu piiras piirakka kesä

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.