Mustekalaa ja perunaa grillistä

Mustekala ja kalmari varmasti jakavat mielipiteitä. Osa ihmisistä ei kykene syömään mustekalaa ulkonäön vuoksi, imukupit ja lonkerot ällöttävät. Toiset taas muistavat kumisen sitkeät pakasteesta kaivetut rasvaiset mustekalarenkaat. Joku taasen pitää mustekalan syömistä epäeettisenä niiden älykkyyden vuoksi. Lähes kaikki kuitenkin ihastuvat makuun kun pääsevät ennakkoluuloistaan yli.

Oikein tehtynä mustekala on pehmeää, makeaa ja kevyttä lihaa, joka on ollut oma suosikkini jo pienestä lähtien. Muistan kun lapsena kävimme ulkomailla ja halusin aina syödä mustekalaa. Toki sama linja on jatkunut aikuisenakin; jos ravintolan ruokalistalla on mustekalaa, todennäköisesti otan sitä.

Mustekala pieni grilli grillattu uusi peruna

Onneksi nykyään mustekalaa ja kalmareita saa jo Suomestakin ihan kivasti. Isompien kauppojen kalatiskillä näkee välillä tuoreita ja pakkasesta löytyy melko varmasti jotain.  Nämä mustekalat ostin Hakaniemen Vii-Voanista, jossa pakastelaarissa oli useampaa kokoa ja lajia. Pakastaminenhan ei ole mustekalalle missään nimessä pahasta. Päin vastoin se mureuttaa lihaa entisestään.

Tein ruokaa vain kahdelle joten puolitin reseptin annoksen. Pääruokana 200g oli juuri sopiva määrä yhdelle.

Salaattina oli tällä kertaa ihan vaan vuonankaalia, piel de sapo melonia ja paahdettuja pinjansiemeniä perusvinegretin kera.

Mustekala pieni grilli grillattu uusi peruna

Grillatut mustekalat

n.800g pieniä mustekaloja

0,5dl valkoviiniä
1rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1/2 chili
(1 oksa sitruunatimjamia)
1 tl (savu)paprikaa
suolaa ja pippuria

Jos mustekalasi ovat kokonaisia, siivoa ne ensin. Tee päähän varovainen viilto pitkittäin ja kaavi sisällys ulos. Käännä pää ympäri ja huuhdo. Tarkista vielä lonkeropuolelta keskeltä avaten, että nokka on poistettu. Yleensä pakastemustekalat on valmiiksi siivottuja.

Kuivaa mustekaloja talouspaperilla ja tee marinadi. Murskaa valkosipuli ja hienonna siemenetön chili. Sekoita kaikki aineet ja lisää marinadi mustekalojen sekaan. Anna marinoitua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Kaada marinadi mustekalojen joukosta pieneen kattilaan. Voit kevyesti puristaa mustekaloja saadaksesi kaiken marinadin pois. Keitä marinadia hiljalleen kasaan noin vartin verran, jotta saat hieman tiivistyneen kastikkeen. Kastikkeen kiehuessa voit grillata mustekalat. Aseta mustekalat kuumalle grillille ja grillaa muutama minuutti molemmin puolin, kunnes lonkerot ovat kipristyneet.

Pyöräytä mustekalojen sekaan hieman kastiketta ja tarjoa sitruunan kera.

Mustekala pieni grilli grillattu uusi peruna

Grillatut uudet perunat

perunoita
öljyä
suolaa

Keitä perunat lähes kypsäksi, niin että varrastikku menee niistä juuri läpi. Pyöräytä oliiviöljyssä ja ripottele päälle suolaa. Varrasta perunat ja grillaa niitä välillä käännellen kunnes ovat saaneet kauttaaltaan kaunista väriä.

Mustekala pieni grilli grillattu uusi peruna

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.