Tomahawkia sous videllä

Kesällä tulee grillatua todella paljon. Osittain siksikin, että ulkona grillaaminen ei kuumenna jo valmiiksi lämmintä asuntoa enempää. Meillä kun on runsaasti ikkunoita kolmeen ilmansuuntaan ja näin ylimmässä kerroksessa aurinko porottaa sisälle koko päivän. Tästä johtuen etsin usein lisää ideoita grillaamiseen (viime kesänä grillattiin mm pizzaa) ja olenkin monta kertaa törmännyt järkälemäisiin luullisiin pihveihin.
Tomahawk pihvi sous vide grillattu tomaatti parsa rucola salaatti

Nuo tomahawkeiksi kutsutut pihvit ovat naudan kyljyksiä, joihin on jätetty kiinni pala kylkiluuta. Pihvit ovat jättiläismäisiä, ja meidän yksilömme painoi hurjat 1,3kg. Tästä siis syötiin useampaan otteeseen ja koirakin aktivoitiin vielä lihaisalla luulla. Koska noin suuren pihvin kypsentäminen ottaa aikaa ja olimme menossa palauttamaan hoitokoiraa, päätin esikypsentää lihaa sous vide-tekniikalla ennakkoon. 

Sous vide eli tyhjiö- tai vakuumikypsennys tarkoittaa matalassa lämmössä vesihauteessa kypsennystä. Tässä valmistustavassa ruoka pakataan tyhjiöpussiin (joko vakuumiin tai sitten esim minigrip-pussiin, josta puserretaan kaikki ilma ulos) joka sitten upotetaan veteen, joka pidetään halutussa lämpötilassa kunnes ruoka on kauttaaltaan samassa lämpötilassa tai jopa pidempään, jolloin esim. liha mureutuu. 

Tomahawk pihvi sous vide grillattu tomaatti parsa rucola salaatti

Sous vide laitteita myydään nykyään jo kohtuullisen edullisesti kuluttajillekin, mutta itse en ole vielä laitetta hankkinut. Teen siis ruokani “köyhän miehen sous videllä”, eli laitan ruuan vakuumiin, otan ison kattilan (10 litraa) ja laitan sen pienelle lämmölle induktioliedelle. Veteen asetan paistolämömittarin, joka hälyttää jos lämpö nousee liian korkeaksi, jolloin lisään kylmää vettä. Tämä setti vaatii vähän enemmän vahtimista kuin oikea sous vide laite, jonka voi jättää vahtimatta. 

Siispä tomahawk pääsi kylpyyn. Liha oli jo valmiiksi vakuumissa, joten laitoin sen sellaisenaan 50°C veteen, jossa se sai olla pari tuntia. Kun oli aika aloittaa grillaaminen, avasin vain pussin ja nostin lihan tulikuumaan grilliin. Lihahan oli jo kypsää, joten grillissä tarvitsi saada vain väri pintaan grillaamalla muutama minuutti puoleltansa. Tässä ajassa tulivat lisukkeetkin kypsiksi. Lisukkeina oli tällä kertaa kirsikkatomaatteja ja parsaa. Raikastamassa kirpeää rucola-kesäkurpitsasalaattia. Lisukkeiden ohjeet alla.

Tomahawk pihvi sous vide grillattu tomaatti parsa rucola salaatti

Grillatut tomaatit

kirsikkatomaatteja (mielellään tertussa)
oliiviöljyä
oreganoa
timjamia
suolaa
pippuria

Sekoita mausteet öljyyn. Pyörittele tomaatteja mausteöljyssä. Jos sinulla on irtotomaatteja, voit laittaa ne alumiinivuokaan, jolloin grillaaminen helpottuu. Kypsennä grillissä noin 10 minuuttia. Tomaattien ei tarvitse olla läpikypsiä.

 

Rucola-kesäkurpitsasalaatti

1pkt rucola
1 pieni kesäkurpitsa
sitruuna
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Pese ja kuivaa rucola. Halkaise kurpitsa pitkittäin neljään osaan ja leikkaa sitten siivuiksi. Ohuemmat siivut uppoavat mukavammin rucolan joukkoon, leikkaa siis parin millin siivuja jos vaan jaksat. Purista vihreiden päälle puolikkaan sitruunan mehu, lisää pari ruokalusikkaa öljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ja tarkista maut.

Tomahawk pihvi sous vide grillattu tomaatti parsa rucola salaatti

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.