Pääsiäislammasta

Vapaapäivinä on mukava touhuta vähän enemmän keittiössä. Onneksi pääsiäisessä on useampia vapaapäiviä, joten muuhunkin jää aikaa. Itse nautin siitä, että voin touhuilla ruuan parissa. Laitan musiikin soimaan ja uppoudun omiin touhuihini. Mies onkin monesti nauranut, että hänellä on man cave ja minulla on keittiö.

Tätä lammasta olen tehnyt usein. Yrttinen pehmeä maku on myös omiaan käännyttämään lammasta kammoksuvat ruokailijat. Jos haluat oikein pehmeän maun, käytä karitsaa. Lampaan aromiin tottuneille menee jo isompikin eläin. Tähän voi käyttää sisäfilettä tai ulkofilettä, ehkä paahtopaistikin saattaisi mennä, mutta vaatisi kyllä hieman pidemmän kypsennyksen.

Kevät on myös parsa-aikaa ja tuontiparsaa onkin jo alkanut olemaan tarjouksessa kaupoissa. Parsarisoton sijaan lampaan kanssa voisi tarjota muitakin risottoja. Ehkäpä vuohenjuusto- tai sitruunarisottoa? Myös polenta sopii mainiosti tähän. Kylkeen voisi tarjota vielä salaattia.

lammas sisäfile ulkofile file resepti pääsiäinen parsa risotto yrtti kuorrute

Yrttikuorrutettua lammasta neljälle

lampaan filettä nälän mukaan
4 valkosipulin kynttä
puoli punttia timjamia
neljä oksaa rosmariinia
(kourallinen lehtipersiljaa)
3-4 viipaletta vaaleaa leipää
2 kourallista parmesanraastetta (kokonaisesta parmesaanista)
oliiviöljyä
pippuria ja suolaa

Jos lampaassa on isoja kalvoja, poista ne. Hienonna valkosipulit ja kierittele lampaat niissä. Jätä maustumaan jääkaappiin yön yli. Jos unohdit, ei hätää. Lisää valkosipulit vaan kuorrutteen sekaan. Noin tuntia ennen kuin alat tekemään ruokaa nosta lampaat huoneenlämpöön.

lammas sisäfile ulkofile file resepti pääsiäinen parsa risotto yrtti kuorrute

Jos timjamissasi on kovat varret, irrota lehdet. Pehmeät varret voit hienontaa mukaan. Riivi rosmariineista lehdet ja hienonna nekin. Leikkaa leivästä kuoret pois ja raasta parmesan. Laita hienonnetut yrtit, leipä ja parmesan tehosekoittimeen (ja se valkosipuli jos se ei ole ollut lampaan kanssa viettämässä yötä), lorauta päälle oliiviöljyä ja kunnon ripaus pippuria. Hienonna ja tarkkaile tulosta. Seoksen pitäisi olla melko hienoa, muotoiltavan kosteaa, muttei öljyä valuvaa. Maista myös tarvitseeko se lisää suolaa.

Pyyhi valkosipulit pois lampaan pinnasta ja paista niihin ruskea pinta nopeasti kuumalla pannulla. Jos käytät ulkofilettä, paista niitä hieman pidempään. Jätä kuitenkin liha fileissä pinkiksi sisältä. Nosta fileet uunivuokaan ja levitä niiden päälle noin puolen sentin kerros kuorrutetta. Nosta fileet uuniin 250°C grillivastuksen alle muutamaksi minuutiksi, jotta saat kuorrutteeseenkin nätin värin. Tarjoa esim parsarisoton kanssa. (Resepti alla)

lammas sisäfile ulkofile file resepti pääsiäinen parsa risotto yrtti kuorrute

Parsarisotto

3dl risottoriisiä
2 isoa salottisipulia
2dl kuivaa valkoviiniä
1l kasvislientä
2 kourallista parmesanraastetta
pippuria
voita
puntti parsaa

Silppua sipuli, raasta parmesan ja katko parsoista kuivahtaneet päät. Laita parsavesi kiehumaan.

Kuullota sipulia hetki öljyssä ja lisää sitten riisi. Kuullota taas hetki ja lisää sitten viini. Kun viini on haihtunut ala lisäämään lientä, reilu desi kerrallaan. Sekoita risottoa jatkuvasti. Sekoittaminen erottaa riisistä tärkkelystä ja tämä saa aikaan risoton kermaisen rakenteen. Lisäile lientä kunnes riisi on kypsää, mutta jyvissä on vielä purutuntumaa. Siinä vaiheessa kun alat epäilemään, että riisi voisi olla kohta kypsää, on aika laittaa parsat kiehumaan. Keitä parsoja muutama minuutti, kunnes ne ovat pehmeitä, mutta napakoita. Nosta kypsät parsat vedestä, katkaise nupusta 5cm koristeeksi ja pilko loppu varsi noin 1-2cm paloiksi. Sekoita kypsän risoton joukkoon parmesanraaste, nokare voita ja kypsät parsat. Anna vetäytyä pari minuuttia ja tarjoile heti.

lammas sisäfile ulkofile file resepti pääsiäinen parsa risotto yrtti kuorrute

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.