Fasaania, calvadoskastiketta ja kantarelliperunaa

Fasaani on hyvää lähes vahvan broilerin makuista lihaa. Vähän kuin iso pyy. Tätä lintua voivat siis syödä myös ne, jotka eivät pidä riistan voimakkaasta mausta. Fasaanin valmistus on myös helppoa ja nopeaa.

Fasaania saa nykyään ihan kivasti jo kaupan pakastealtaastakin. Ainakin K-supermarket Mustapekka on varma paikka löytää patavalmista fasaania sekä pakasteena, että välillä tuoreenakin. Meillä fasaanit tulevat yleensä miehen metsästysreissujen tuotoksena. Kaupan fasaanit taas voivat olla tavallisesti teurastettuja tai ammuttuja, kannattaa siis ottaa selvää asiasta, jotta tiedät pitääkö syödessä varoa hauleja. Fasaanin metsästyshän on vähän hassua puuhaa. Monesti linnut kasvatetaan tarhoilla ja sitten päästetään vapaaksi metsästysalueelle ammuttavaksi. Ei siis ihan yhtä eettistä ruokaa kuin “oikea” riista.

fasaani resepti omenainen calvadoskastike kantarelli sieni peruna riista

Fasaania, calvadoskastiketta ja kantarelliperunaa

1 fasaani
2 Granny Smith-omenaa
2 porkkanaa
1 pieni purjo
n.10 salottisipulia
3 dl lihalientä
1 nippu persiljaa
0.5 dl mustaherukoita
1 rkl sokeria
2 dl smetanaa
2 cl calvadosta
voita
suolaa ja pippuria

Laita uuni lämpenemään 200°C. Jos nyljetyn fasaanin pinnalla on vielä untuvanukkaa, voit huuhtoa ja kuivata sen ennen valmistusta. Ripottele suolaa ja pippuria joka puolelle fasaania ja ruskista se sitten voissa pannulla tai isossa padassa. Kuori ja pilko juurekset ja omenat. Salottisipulit kuoritaan ja suurimmat voi puolittaa. Siirrä fasaani pois pannulta/padasta ja ruskista nyt vuorostaan juurekset ja omenat kevyesti. Mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Laita fasaani pataan juuresten päälle ja paahda uunissa ilman kantta 15 minuuttia. Kaada sitten sekaan lihaliemi, persilja ja mustaherukat. Peitä kannella ja anna hautua kannen alla puoli tuntia.

Fasaani on kypsä kun liha alkaa irtoamaan koivista. Kääri kypsä fasaani folioon vetäytymään ja pysymään lämpimänä. Siivilöi liemi padasta toiseen kattilaan ja säästä juurekset. Keitä lientä kunnes siitä on jäljellä noin puolet. Lisää calvados ja smetana. Tarvittaessa voit suurustaa lientä kastikesuurusteella. Tarkista maku.

Paloittele fasaani irroittamalla rintalihat ja koivet. Anatomia on sama kuin grillatulla broilerilla, mutta vähempilihainen. Viipaloi rintalihat ja halutessasi irrota myös koivista luut. Tarjoa padassa haudutettujen juuresten sekä sipuleiden kanssa. Kantarelliperunoiden ohje kuvan jälkeen.

Fasaanin kanssa tarjottava viini? Kevyehkö punainen, meidän tavat tuntien Pinot Noir tai nuori Nebbiolo. Jälkimmäisestä erittäin hyvän hintalaatusuhteen omaa mm. Fontanafreddan Langhe Nebbiolo löytyy Alkon valikoimasta hintaan n.16€.

fasaani resepti omenainen calvadoskastike kantarelli sieni peruna riista

Kantarelliperunat

4-5 isoa Rosamunda-perunaa
n.100 g kantarelleja
100 – 150 g voita
suolaa ja pippuria

Kypsennä perunat 200°C uunissa kunnes ne ovat pehmeitä. Halkaise perunat pituussuuntaan ja kuori kattilaan joko sormin puristaen tai lusikalla kaapien näppien kuumuudenkestävyydestä riippuen. Lisää kevyesti paistetut sienet, voi ja mausteet. Sekoita tasaiseksi miedolla lämmöllä lämmittäen.

fasaani resepti omenainen calvadoskastike kantarelli sieni peruna riista

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.