Poro, palsternakka ja portviini

Alennusmyynneissä shoppailun ja pyykinpesun lomassa ruoka piti keksiä lennossa. Pakkasesta löytyi vielä pala poron ulkofilettä ja muutkin raaka-aineet löytyivät kaapista, joten vahingossa mentiin fiininpään ruokaan.

Poron ulkofile

voita paistamiseen
1 poron ulkofilee
suolaa ja pippuria

Poista fileen pinnasta mahdolliset kalvot. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista fileen pinta ruskeaksi voissa. Nosta uunivuokaan ja laita uuniin n.180°C viideksi minuutiksi. Kääri file folioon ja anna levätä 15min. Viipaloi ja kaada irronneet lihasnesteet kastikkeen joukkoon.

Poron ulkofilettä, puikulapalsternakkasose, portviinikastike ja paahdettuja punaisia ruusukaaleja

Palsternakka-perunasose

1 kokonainen valkosipuli
400 g puikulaperunoita
200 g palsternakkaa
1 dl maitoa
1 rkl oliiviöljyä
1 dl raastettua parmesaania
suolaa ja pippuria

Leikkaa valkosipuleista “hattu pois” eli yläosasta pala niin että kynnet vähän pilkistävät. Laita valkosipulit uuniin noin 200°C pariksikymmeneksi minuutiksi tai kunnes ovat pehmeitä. Anna jäähtyä hetki ja puristele sitten kynnet ulos. Hienonna pehmeät kynnet.

Kuori perunat ja palsternakka ja keitä ne kypsiksi pienessä määrässä suolattua vettä. Kaada keitinvesi pois ja lisää kuuma maito. Survo tasaiseksi. Lisää öljy, valkosipuli ja parmesanraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.

Uunissa paahdetut ruusukaalit

ruusukaalia
oliiviöljyä
balsamicoa
suolaa

Siivoa ruusukaaleista kannat ja tarvittaessa päällimmäisiä lehtiä, puolita kahtia. Asettele ruusukaalit uunivuokaan ja ripottele päälle oliiviöljyä, balsamicoa ja suolaa. Paahda 200°C uunissa noin 20min tai kunnes pehmeitä. Saavat olla vaikka jo hivenen tummiakin.

Portviinikastike

60g voita
60g salottisipulia
100g herkkusieniä tai muutama kuivattu tattisiivu
50g mustaherukoita
2½ dl punaista portviiniä
pala appelsiinin kuorta
3 dl riistalientä
suolaa ja pippuria

Silppua salottisipuli ja sienet pieneksi. Hauduta sipulisilppu pehmeäksi puolessa voimäärästä. Laita toinen puolikas voista kylmään. Lisää kattilaan sienet ja mustaherukat. Keitä hiljakseen reilu kolme minuuttia. Kaada joukkoon portviini ja appelsiininkuori. Keitä kokoon kunnes jäljellä on noin kolmannes. Lisää riistaliemi ja hauduta 20 minuuttia.

Siivilöi kastike, ota pois liedeltä ja vatkaa joukkoon loppu voi kylmänä ja kuutioituna. Mausta suolalla ja pippurilla. Voin lisäämisen jälkeen kastiketta ei saa enää kuumentaa.

poro file resepti

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.