Kreolilainen gumbo

Gumbo on Louisianasta kotoisin oleva pataruoka. Tämä paikallinen “pyttipannu” voi sisältää miltei mitä tahansa; lihaa, kasviksia tai äyriäisiä. Erikseen tai kaikkia yhdessä. Pysyvänä piirteenä on roux-rasvasuurusteella sakeutettu kanaliemi ja “pyhä kolminaisuus” selleri-sipuli-paprika.

Tähän gumboon sujahti broilerin lisäksi chorizoa ja bataattia. Bataatti suurustaa kivasti lientä entisestään ja halusin gumbon olevan vielä enemmän keittomaista, joten raastoin puolet bataatista. Perinteisesti gumbo tarjoillaan laittamalla pieni määrä riisiä kulhon pohjalle ja “soppa” siihen päälle, mutta tämä toimii bataatin ansiosta sellaisenaankin. Mitenkään kaunista tai kuvauksellista tämä ruoka ei mielestäni ole, mutta sitäkin maukkaampaa. Pehmeästi hyrisevä tulisuus ja mausteiset makkarat lähes makeassa bataattisessa liemessä… Mahtava ruoka loskaiseen talvipäivään kun tekisi vain mieli hautautua sohvan nurkkaan peiton alle.

kana bataatti gumbo resepti

Kana-bataattigumbo

oliiviöljyä
400 g broilerin paistileikettä (siis reittä ilman luita)
200 g chorizoa tai muuta mausteista raakamakkaraa
1 paketti pekonia
½ tl cayennepippuria
1,5 tl paprikajauhetta (mielellään savustettua)
mustapippuria
suolaa tarpeen mukaan
2 rkl vehnäjauhoja
1-2 sipulia
1-2 paprikaa
1 mieto chili
2 varsisellerin vartta
4 valkosipulinkynttä
1 bataatti
7 dl kanalientä
reilusti timjamia
chilirouhetta
1 laakerinlehti
tuoretta lehtipersiljaa

Pilko kaikki aineet suupalankokoisiksi paloiksi (ruoka syödään lusikalla). Hienonna kuitenkin valkosipuli ja chili pieneksi ja halutessasi raasta osa bataatista. Mausta kanat paprikalla, cayennepippurilla, suolalla ja mustapippurilla.

Paista kaikkiin lihoihin kaunis väri oliiviöljyssä isossa kattilassa. Nosta lihat pois, mutta jätä irronnut rasva kattilaan. Lisää päälle vehnäjauhot ja kypsennä niitä sekoitellen, kunnes ne ovat tummia, mutta eivät palaneita. Oikea väri on aika lähellä bataatin kuoren väriä. Chorizon mausteethan värjäävät jauhot heti oranssiksi.

Kun roux eli suuruste on sopivan väristä, lisää sekaan sipulit, selleri ja paprikat. Tarvittaessa voit lisätä vähän oliiviöljyä. Anna kypsyä muutama minuutti ja lisää sitten bataatit, lihat, timjami, laakerinlehti ja tujaus chilirouhetta. Pyöräytä muutaman kerran ja kaada päälle liemi.

Anna hautua matalalla lämmöllä 35-45 minuuttia. Maista tarvitseeko lisää mausteita ja koristele lehtipersiljalla. Tarjoa joko sellaisenaan tai riisin kera.

Kana-bataattigumbo

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.