Hei, Karjalasta paistin minä löysin….

Italiassa jokaisella nonnalla (eli mummolla) on oma reseptinsä tomaattikastikkeeseen. Suomen vastine lienee karjalanpaisti. Äitini on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja hänellä on, kuten hänen äidilläänkin oli, oma resepti karjalanpaistiin. Näin taitaa olla joka suvulla ja jokaisen resepti on heille se ainoa oikea. Mutta ajat muuttuvat ja niin muuttuvat reseptitkin. Mummi laittoi kuulemma aina paistiin vain maustepippuria, äiti taas laittaa paistiin vain mustapippuria. Mustapippuri lienee ollut aiemmin vaikeampaa saada ja kalliimpaa kuin maustepippuri, mutta on meille nykyään perusmausteita. Itse vedin reseptit yhteen ja laitoin molempia! Meidän suvun karjalanpaisteihin ei muuten porkkanoita laiteta, eihän se olisi enää karjalanpaistia lainkaan…

karjalan paisti ohje resepti

Karjalanpaisti

1,5 kg karjalanpaistilihoja (nautaa ja sikaa)
Voita
2 rkl vehnäjauhoja
4 sipulia
4 laakerinlehteä
Suolaa
n.20 mustapippuria
n.20 maustepippuria

Ruskista lihat pienessä määrässä voita paistinpannulla. Loppuvaiheessa lisää lihojen päälle jauhot ja anna niidenkin vielä ruskistua hetki. Laita sitten lihat, sipulit ja mausteet pataan ja lisää vettä niin että aineet juuri peittyvät.

 

Laita pataan kansi päälle ja pata 125 asteiseen uuniin useaksi tunniksi. Mitä kauemmin paisti on uunissa, sitä parempaa siitä tulee. Jätä siis paisti uuniin hautumaan vaikka yön yli.

Tarjoa karjalanpaisti keitettyjen perunoiden, puolukoiden ja ruisleivän kanssa. Kylkeen sopivat myös maustekurkut ja säilykepunajuuret.

karjalan paisti ohje resepti felix punajuuri puolukka