Pihlajanmarjahyytelö

Meillä syödään jonkun verran riistaa, riippuen miehen vuosittaisesta saalisonnesta. Monet reseptit vaativat pihlajanmarjahyytelöä, vaikka usein tuon voikin korvata mustaherukkahillolla. Tänä vuonna pihlajanmarjoja tuli paljon ja marjat olivat hyvälaatuisia. Siispä keräsin pakastepussillisen marjoja ja keittelin pienen purkillisen hyytelöä.

Pihlajanmarjat ovat hyvin happamia ja kerääminen ensimmäisten yöpakkasten jälkeen leikkaa vähän pahinta kirpeyttä. Maussa on kuulemma myös paljon eroja puiden välillä ja usein suositellaankin maistelemaan eri puiden marjoja ja valitsemaan maukkaimmat. Pihlajanmarjoja voi kerätä pitkälle syksyyn, vaikka lehdet olisivatkin jo pudonneet. Tietysti alkusyksystä ei tarvitse kilpailla lintujen kanssa, eikä homeiset marjat ole vielä riesana.

Muistathan, että pihlajanmarjat kasvavat puussa ja puiden oksien vahingoittaminen ei ole sallittua jokamiehenoikeuksien perusteella. Kerää siis varovasti vain marjat alaoksilta, oksia varoen. Pihlajan lehtisilmu on marjatertun kiinnityskohdan vieressä, älä siis vahingoita sitä.

pihlajanmarjahillo resepti

Pihlajanmarjahyytelö

500g pihlajanmarjoja
1,5-2dl vettä
400g sokeria

Pese tertuista irrotetut marjat huolellisesti. Laita marjat kattilaan ja lisää vesi. Keitä 15 minuuttia.

Siivilöi mehu. Jos haluat voimakkaamman makuisen hyytelön, painele marjat rikki siivilää vasten ja kerää massa siivilän alta talteen. Lisää sokeri ja keittele hiljalleen 10-15min.

Tee hyytelökoe. Kaada noin ruokalusikallinen mehua kylmälle lautaselle. Jos mehuun voi vetää uran sen umpeutumatta, on hyytelö valmista. Jos taas vako menee umpeen, jatka keittelyä vielä vajaa 10 min.

Kuori mehun pinnalta mahdollinen vaahto ja kaada mehu pieniin puhtaisiin purkkeihin. Jätä pöydälle jäähtymään ja nosta sitten jääkaappiin.

Jos jäähtynyt mehu on hyytynyt, voit jättää purkit jääkaappiin tai viedä kellariin. Hyytymätön mehu täytyy kuumentaa uudelleen ja lisätä hyytelöimisainetta.

Älä keitä marjoja liian kauan, sillä marjojen luontainen pektiini hajoaa hiljalleen keitettäessä. Jos liemi ei meinaa hyytyä, lisää keittämisen loppuvaiheessa puoli desiä hyytelösokeria tai muuta hyytelöimisainetta ohjeen mukaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.