Possun kieliä piparjuurikastikkeessa

Kävimme ohi ajaessamme K-supermarket Mustapekassa. Tämä kauppa on ihan ehdottomasti suosikkini, sillä sieltä saat ihan kaiken. Varmasti! Mies kävi kuolaamassa lihatiskillä ollutta Wagyu-härän ulkofilettä (näytti kyllä hyvältä, mutta tällä kertaa jäi tiskiin) ja minä tarkistin pakattujen lihojen hyllyä. Hyllyllähän odotti aarre! Possun kieliä -30%! Onnen päivä! Ostin kaikki kahdeksan hykerrellen ja pitkiä katseita keräten.

porsaan kielien keitto keittäminen resepti

Isäni äiti kuulemma aina keitti kieliä ja tämä oli jäänyt äitini mieleen. Niinpä minut opetettiin jo lapsena syömään näitä pehmeän lihaisia herkkupaloja. Suosikkini oli kielen kärki, joka on hieman tiiviimpi tekstuuriltaan kuin muu osa. Ja näytti jännittävämmältä.

Mummoni jalanjäljissä keittelin kieliä aromaattisessa liemessä ja lopuksi keitin liemen kokoon myöhempää käyttöä varten. Kaikki tällaiset liemet kannattaa aina säästää, sillä ne ovat paljon parempia kuin fondeista tai kuutioista tehdyt kaupalliset versiot. Keitä liemi tiiviiksi ja pakasta. Käytettäessä voit lisätä tarvittaessa vettä. Keitetyt kielet jaoin kahtia, osa pakkaseen ja osa heti käyttöön.

Kielien keittoliemi

3l vettä
3 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
3 laakerinlehteä
10 mustapippuria
10 valkopippuria
5 neilikkaa
3tl suolaa

Puhdista kielet, huuhdo niitä tai laita muutamaksi tunniksi kylmään veteen, jotta mahdolliset verijäämät poistuvat.

Pilko kasvikset ronskeiksi paloiksi. Laita isoon kattilaan vesi, kasvikset, mausteet ja tietysti myös kielet. Keittele hiljakseen pari tuntia, kunnes terävä veitsi uppoaa lihaan vaivatta. Kuori pinnalta vaahto silloin tällöin.

Kun kielet ovat kypsiä, nosta ne pois liemestä. Tässä vaiheessa kielet näyttävät vielä hieman… kieliltä. Tämä helpottaa kun ne kuoritaan. Eli ota kuuma kieli ja kuori pinnasta vaalea kalvo. Terävällä veitsellä tee viilto kieleen ja pinta lähtee vetämällä pois. Jäähtyneistä kielistä pinta ei ihan niin helpolla irtoakaan. Kuorimisen lisäksi otin tällä kertaa hoitokoiralle herkuksi kielen alapinnan ryhmyisen osan, joka on pehmeämpää ja suonista. Ei niin lihaisaa kuin loppu kieli.

Tässä vaiheessa voit pakastaa kieliä, tehdä niistä ruokaa tai laittaa ne painon alle jääkaappiin ja leikata leikkeleeksi. Me söimme heti osan siivutettuna perunamuusin ja piparjuurikastikkeen kera.

porsaan kieli possun kielten kuori pinta poistaminen

Lämmin piparjuurikastike

1rkl voita
1rkl jauhoja
1dl kielien keitinlientä tai muuta lihalientä
1dl kermaa
suolaa ja valkopippuria
ripaus sokeria
2-3rkl piparjuuritahnaa

Sulata pannulla voi ja lisää siihen jauho. Kypsennä hetki ja lisää päälle nesteet.
Keitä hetki miedolla lämmöllä ja mausta. Tarvittaessa lisää nestettä.

Juomasuositus: Tällä kertaa avasimme pullollisen olutta. Fursty Ferret, Badger, Englanti. Amber Ale, 4.4%.

possu kieli piparjuurikastike piparjuuri porsaankieli resepti

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.