Osterifestarit 11.11.2017

Tänään oli taas aika vuosittaisen osterinavaamisen SM-kilpailun ja tällä kertaa paikaksi oli valikoitunut ravintola Holiday. Suuntasin siis sadetta uhmaten kohti Kanavarantaa. Sujahdin sisälle ravintolaan ja jäin ovelle odottelemaan ystävääni Jenniä (Jenni pyörittää Instagramissa food.on.a.table -kuvatiliä). Hetken siinä märkänä hytistyäni tulikin tarjoilija tervehtimään ja lämmittämään käsiäni. Hän ohjasi minut pöytään ja pyysi tiskille kun olisin valmis tilaamaan.

Jenni saapuikin pian ja aloitimme tietysti päivän heti osterilajitelmalla sekä samppanjalla ja bloody maryllä. Vadilla oli kaksi Fin de Clairea, kaksi Gillardeauta ja kaksi Belon-osteria. Vadille oli aseteltu myös söpö pieni Tabasco-pullo, sitruunalohko ja mignonette-kastike. Osterit olivat siististi avattu, mutta liha oli vielä kiinni kuoressa, eikä haarukkaa saatika servettiä tarjoiltu mukana. Tavallinen Fin de Claire jäi täysin muiden osterien varjoon, Gillardeun ja Belonin maistuessa huomattavasti paremmalle sitruunapisaran kera. Talon mignonette oli myös hienostunutta, ei liian etikkaista, vaan täydellisessä balanssissa. Pisteet tästä kotiin. Bloody mary oli hyvä, yllättävän tulinen, mutta hyvä. Ensimmäisissä juomissa oli koristeena vain kurkkua, mutta myöhemmin se sellerinvarsikin löysi tiensä ihmisten laseihin.

bloody mary shamppanja tabasco Holiday bar

Tietoa ostereista

Päivän ohjelma alkoi Martin Söderströmin (Kalatukku E. Eriksson) osterikoululla. Martin on hallitseva suomenmestari, joten osterin avaaminen on miehellä todellakin hallussa. Juontaja Kris Gummerus yritti kysellä “tyhmiä kysymyksiä” ja Martin vastaili parhaansa mukaan.  Opimme osterin avaamisen tekniikasta, miten niitä kasvatetaan ja mitä eroja eri lajikkeilla on.

Euroopassa kasvaa kahta lajia ostereita; kuppimaisempi Crassosterea gigas (n.95% myydyistä) ja litteä Ostera edulis eli villi Belon. Fin de Claire tarkoittaa puhtaassa vedessä ollutta, viljeltyä osteria, ei siis ole mikään yksittäinen laatu. Osterin makuun vaikuttavat voimakkaasti kasvuolosuhteet. Vaikuttavia asioita ovat mm. kasvupaikka, kasvattaja, koko, vesi, veden virtaus, merenpohja ja vuorovesi. Osterit myös määritellään kokoluokaltaan välillä I-V, mitä pienempi numero, sitä isompi osteri. Ostereita erottaa myös lihan rasvaisuus. Osa lajikkeista on rasvaisempia kuin toiset. Rasvaisuus on toki makuasia, sillä se myös leikkaa suolan makua.

osteri avaaminen Holiday bar

Seuraavana oli vuorossa ravintolaviesti, jossa helsinkiläiset ravintolat kilpailivat kolmihenkisillä joukkueilla 3×6 Gillardeau-osterien avaamisesta. Mukana olivat Finlandia Caviar, Fisken på Disken, Holiday ja Sandro. Ravintola Nokan joukkue ei koskaan saapunut paikalle. Tämän kilpailun vei Finlandia Caviar, jonka joukkueen käsistä osterit lähes lensivät vadille. Onnea heille!

Tässä välissä olikin aikaa kuunnella sana keittiötarvikeliike Eiringin (www.eiring.fi) edustajalta. Jonas Eiring kertoi osteriveitsien eroista, hänellä niitä olikin myynnissä kymmenkunta erilaista. Opimme kuinka kapealla veitsellä osteri avataan sivusta, jolloin lihaan joutuu vähemmän roskia. Paksun mallisella veitsellä taas osteri avataan saranan kohdalta, josta avatessa ohut veitsi saattaisi katketa.

eiring osteriveitsi

Osterin avaamisen SM-kilpailu

Ennen SM-kilpailua Jesse Lappi istui kanssani samassa pöydässä ja valmistautui teippaamalla kättään kisaa varten.  Kysäsin siis hieman miten mies oli kisaan valmistautunut. Jesse ei tänä vuonna ollut harjoitellut muutoin kuin avaamalla ostereita töissään mm. Stockmannin Herkun osteribaarissa (lauantaisin 11-16). Viime vuonna mies oli kuitenkin saanut töistään 50kpl ostereita ja pääsi silloin harjoittelemaan tekniikkaa oikein tosissaan. Tällä kertaa mukana oli kaksi erilaista veistä ja kannustusjoukko.

Sitten olikin jo aika pääottelun. SM-kilpailussa 10 kilpailijaa ottelivat Belon-osterien avaamisesta. Nopeuden lisäksi voittajan valintaan vaikutti myös siisteys. Miinuspisteitä jaettiin seuraavasti: 4s rangaistus jos osterissa oli veitsen viilto, roskia kuoresta tai kuori oli väärinpäin. Hurja 30s rangaistus seurasi jos osteri jostain syystä puuttui tai siinä oli verta. Kilpailun päätuomarina toimi Suomen Osteriakatemian Leif Tengström, hänen apunaan ruotsalainen moninkertainen maailmanmestari Hasse Johannesson sekä hallitseva, kolminkertainen maailmanmestari Anti Lepik Eestistä. Kilpailijat saivat 32 osteria, joista valitsivat 30 avattavaksi. Ne kaksi, joissa sarana tuntui olevan tiukimmassa jäivät varalle.  Kuvissa kilpailijat, taulukossa ajat ja arvostelut. Klikkaa kuvia katsoaksesi niitä suurempana

 

Finlandia Caviarin Kirill Siren venyi uskomattomaan suoritukseen. Mies sai haavan sormeensa ensimmäistä osteria avatessaan ja sai siitä huolimatta vadille 28 puhdasta osteria. Vain kahdesta viimeisestä tuomarit löysivät verta, vaikka kilpailijan piste oli kisan jälkeen hurjan näköinen.

Holiday bar

Kilpailun voitti jälleen Martin Söderström Kalatukku E. Erikssonilta uskomattomalla ajalla 02:42 ja hän jatkaa edustamaan Suomea PM- ja EM-kisojen lisäksi myös Irlannin Galwayssa järjestettäviin MM-kilpailuihin.

Päivän päätteeksi tuore suomenmestari joutui vielä tulikokeeseen, kun Anti Lepik nousi vastaan Mestari vs. Mestari-finaalissa.

Oyster Festivalin järjesti Holiday Bar yhdessä Donier Gastronomien ja Kalatukku E. Erikssonin kanssa.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.